EZ ITT EGY NFT. A booksofSzucsAdam kollekció első darabja:

 

Arra gondoltam, próbáljunk ki valamit vele. Egy kísérletet, ami nagyon jól is elsülhet.

Aki járt már kortárs kiállításon, biztosan hallotta, amikor az egyik látogató odasúgja a másiknak: „ilyet én is tudnék” – mondjuk egy egyszínű kékre festett, egymillió dolláros alkotás előtt. Ez igaz, ilyet te is tudsz, de az nem fog egymilliót érni. A tárgyak ugyanis, ahogy az emberek, tele vannak történettel. Amikor egy tárgyat felbecsülünk, nem a festéket, nem a vásznat, de még csak nem is a tökéletes ecsetvonásokat becsüljük fel. Hanem a történet értékét, a művész élettörténetének értékét, ezek teszik értékessé, jó befektetéssé az alkotásokat.

Oké, de én miért vetemedtem ilyesmire? Elmondom.

Mindenki tudja, hogy egy író alig keres egy könyvvel, hacsak nem tartozik Magyarország tíz-húsz legbefutottabb szerzője közé. És ez probléma, mert így az írók, ahelyett, hogy írnának, elmennek pénzt keresni két regény között. Aztán ha megunják, elmennek végleg pénzt keresni.

Kiadni 1 db NFT*** alkotást minden könyvhöz megváltoztathatja ezt az áldatlan állapotot. 

Az NFT ugyanis egy befektetési lehetőség – az íróba. Nem a kép a lényeg, hanem az, hogy az íróból később ki lesz. Ugyanis ha az író sikeres lesz, a könyveihez kapcsolódó egyedi dolgok (első nyomtatott könyvpéldány, első dedikált példány stb.) szintén értékesek lesznek. És ugyanígy értékesek lesznek a szerző által rajzolt egyedi, átruházható NFT-k, amik az adott művet képviselik. Az értéket ebben az esetben tehát szintén nem az alkotás művészi igényessége hordozza – nincs neki olyan -, hanem a történet. A történet pedig: maga a regény.

Ez itt fent egy képnek, animált gifnek látszik, de valójában ott van mögötte egy több mint egy évig írt irodalmi mű. Azt képviseli, és kizárólag egy tulajdonos számára.

Minden könyvemhez kiadok majd 1 db GIF-ben animált betűt, a betű az adott művet ábrázolja valamilyen módon. Ha azt gondolod, befutott író leszek tíz-húsz-akárhány év múlva, szerezd meg most olcsón vagy ingyen az NFT-t, és várj.

Onnantól én dolgozom!

igyekszem minél jobb könyveket írni, és igyekszem szokássá tenni, hogy az írók adjanak ki NFT-ket. Ha jól tippeltél rám, nagy nyereségért adhatod el később az NFT-t, ha nem, buktál egy kis összeget. Igen, ezt hívják befektetésnek.

A kollekció első darabját (fent látható) az IGAZI Deéverzum című játékban adtam oda annak, aki a legjobban teljesített. Ő majd eladhatja, ha tudja, vagy akarja. Megtarthatja, hátha sokat fog érni. Szurkolhat nekem.

A kollekció további darabjaival kapcsolatos licitekről pedig később értesítek mindenkit, aki feliratkozott a hírlevelemre a deeverzum.hu oldalon. 

*** Az NFT-k, azaz a „nem helyettesíthető tokenek” 2017 óta léteznek. Olyanok, mint egy hitelességet igazoló okirat: képesek bebizonyítani egy digitális cuccról, hogy annak ki a tulajdonosa. Ezáltal legyen szó akár egy képről, egy dokumentumról, egy zenéről, hiába másolhatóak le ezek millió példányban, az NFT ezt az alkotást eladhatóvá, ajándékozhatóvá, visszakereshetővé teszi.

Mint egy eredeti híres festmény: hiába van száz hamisítványa a világban, akié az eredeti, azé a valódi érték. Egy NFT értékét sok minden képes felverni, de általában a legfontosabb, hogy 1. ki készítette és 2. ki vásárolt már az adott alkotó kollekciójából. Ha egy ismert ember bevásárol valamiből, vagy kiad valamit, hirtelen mindenki ott terem, és vásárolni kezd: ez a hype, ami mozgatja a piacot.

  • No products in the cart.